Het experimenteerproces
"Ooit geprobeerd. Ooit gefaald. Maakt niet uit. Probeer het opnieuw. Faal opnieuw. Faal beter."
Samuel Beckett
James Joyce merkte nogal poëtisch op dat "fouten onze ontdekkingsportalen zijn." Ze stimuleren ons om verder te kijken dan onze nauwe cocon en moedigen lateraal denken aan. Ze nodigen uit tot een vollediger verkenning van de periferie, dat uitgestrekte domein buiten ons aandachtsgebied waar een schat verborgen kan liggen. Thomas J. Watson, Sr., de oprichter van IBM, begreep dit goed toen hij zei: "Dus, ga je gang en maak fouten. Maak alles wat je kunt, want dat is waar je succes zult vinden: aan de andere kant van de mislukking." Maar deze grote voorbeelden zijn de uitzondering op de regel.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste organisaties niet erg goed zijn in het accepteren van mislukkingen. De meeste willen fouten juist helemaal elimineren. Dat komt omdat de meeste managers eerder bidden op het altaar van de resultaten dan van de innovatie.
In feite leidt falen zelf niet tot innovatie, het gaat er meer om hoe je met falen omgaat. We zullen het zeker niet tolereren als de ingenieurs die onze stadsbruggen bouwen of de artsen die ons behandelen falen in wat ze doen. Maar als je nieuwe wegen inslaat, is het onvermijdelijk om op een gegeven moment te falen en vaak hoort dat bij de ervaring. Een faalcultuur is dus geen excuus voor het leveren van slechte kwaliteit op bekend terrein. In plaats daarvan is het gekoppeld aan nieuwe ideeën en benaderingen om dingen anders te doen. Na elke mislukking is het nodig diep in de redenen te duiken en uit te zoeken hoe de misstap de volgende keer kan worden vermeden. Het veranderen van de bedrijfstaal van "risico en mislukking" naar "experimenteren en leren" wordt onontbeerlijk. Hieronder presenteren wij benaderingen van hoe mislukkingen kunnen worden gebruikt als hefboom voor innovatie.
Succesvolle bedrijven moeten een evenwicht vinden tussen prestatie- en leercultuur. Een belangrijk obstakel is onze diepgewortelde afkeer van mislukking. Uw psyche registreert pijn sterker dan verlies. We moeten dus werken aan het herdenken van mislukking als misschien wel "op termijn vrijgegeven" succes. Zie het als het bittere medicijn dat we nodig hebben voor innovatie, en neem dan een paar slokken.
Worden we geboren met het vermogen om innovatief te zijn of is het een vaardigheid die kan worden aangeleerd?
Laten we eens kijken in deze video.
No Comments