Skip to main content

Invoering

25' introductie: (Trainer) - (ondersteuning: dia's, kaarten)

Het allereerste deel van de sessie zou een uitnodiging zijn om te zien hoe de groep zich op dit moment voelt (5'). We beginnen de sessie met een check-in, een soort 'temperatuurmeter' (op een schaal van 1-100):

  1. Evalueer je emoties
  2. Evalueer je fysieke lichaam
  3. Evalueer je gedachten 

We nodigen uit om de check-in te doen met een flip-over, we adviseren om van tevoren voor te bereiden: 

U kunt een schaalgrafiek schilderen waarin de ene kant als 0% en de andere als 100% wordt genoteerd, waarbij elke zin in de grafiek wordt geschreven. 

Voorafgaand aan de activiteit zou elke deelnemer een enkele kleur (sticker of stift) krijgen om hun antwoord te markeren. Na de activiteit kregen ze een andere kleur (sticker of stift) om hun antwoord te markeren. Het zou helpen om de resultaten te vergelijken en te kijken of er veranderingen zijn in de groep voor en na de workshop. Facilitator kan de resultaten kort presenteren en verdergaan met de volgende delen van de sessie.

Trainingssessie begint met 5 minuten (1)  kleine introductie  van het concept van de sessie, gevolgd door 5 minuten (2) brainstormen in kleine groepen over ICT en ICT-toepassingen. Later, gedurende 5 minuten, (3) zal er een grote groepsdiscussie plaatsvinden tussen de deelnemers over ICT-kennis en -gebruik. 

1. Inleiding. Informatie- en communicatietechnologieën worden een integraal onderdeel van ons leven. ICT speelt een cruciale rol in informatie- en communicatietechnologieën. Het kan echter worden gebruikt als onderdeel van oplossingen om de milieuvoetafdruk van andere activiteiten te verkleinen. Er zijn meerdere publicaties die het potentieel uitleggen van het gebruik van ICT als onderdeel van de oplossing voor een betere, duurzame en milieuvriendelijke toekomst. Verschillende organisaties die het Wereld Natuur Fonds worden genoemd, roepen op tot een omslag van de aandacht "van groene IT naar groen maken met IT", en het Global e-Sustainability Initiative beweert dat het potentieel van groen maken met ICT zeker een oplossing is voor toekomstige milieuproblemen.

Dus, hoe kunnen we als samenleving allemaal in dit potentieel investeren? ICT is een technologie voor algemene doeleinden, het is iets dat alles om ons heen kan beïnvloeden, en ook elke actie die we ondernemen. ICT speelt een cruciale en vitale rol in ons dagelijks leven. In de huidige tijd zijn we volledig afhankelijk van ICT voor de informatie-uitwisseling. Het is zo ingebed in ons dagelijks leven dat we zelfs vergeten te beseffen hoe ICT een integraal onderdeel van het leven is geworden.

Het is zeer essentieel om het bewustzijn over ICT te verspreiden en hoe deze ICT zelf kan worden gebruikt als een groen idee. Daarom ligt de focus van deze activiteit op het propageren van ICT als een groen idee in een academische schoolomgeving.

2. Discussie in kleine groepen . Na de introductie worden de deelnemers gevraagd om kleine groepjes van 3-4 personen te vormen (afhankelijk van de grootte van de groep) en een discussie te beginnen over de workshop van vandaag en de ICT-vaardigheden die ze al gebruiken. Mogelijke vragen voor de discussie (indien nuttig kunnen de vragen worden uitgeprint of op de flip-over worden geschreven):
- Wat betekenen ICT-vaardigheden voor mij in het algemeen? Wat weet ik daar al van?
- Wat gebruik ik al in mijn persoonlijke en/of professionele werk van de ICT-vaardigheden?
- Wat wil ik vandaag leren?

 

3. Grote groepsdiscussie.  We vragen elke groep om te delen wat er in de grote kring is besproken. Ondertussen kan de gespreksleider belangrijke punten op de flipover markeren om een ​​visuele weergave van de discussie te krijgen. Om de kleine groepsdiscussie samen te vatten, kan de facilitator vragen stellen als:
- Wat was het belangrijkste onderdeel van deze kleine groepsdiscussie?
- Wat heb je geleerd van deze kleine groepsdiscussie?
- Waar wil je meer over weten?
- Is er nog iets dat je wilt vermelden dat niet genoemd is?

Als de discussie is afgelopen, kan de gespreksleider doorgaan naar het volgende deel van de sessie.