Skip to main content

Activiteit 2. De kennismarkt

De kennismarkt is een hulpmiddel voor Open Scholen die willen weten op welke interesses van leerlingen de lokale gemeenschap kan inspelen.

De "kennismarkt" kan een nuttig instrument zijn om tegemoet te komen aan de behoeften en interesses van leerlingen en hen tegelijkertijd in contact te brengen met de lokale gemeenschap. Dit is niet alleen relevant om het schoolsysteem te openen, maar het maakt ook een verschuiving mogelijk van "frontaal lesgeven" naar een leerlinggerichte leerbenadering op basis van de interesses van leerlingen.

Op basisscholen en middelbare scholen zijn er weinig of geen apparaten in de educatieve programma's die gericht zijn op het verbeteren van de vaardigheden die kinderen buiten school hebben opgebouwd. In de klas is het werk bijna altijd gericht op puur "academische"/cognitieve vaardigheden en alleen studenten die overeenkomen met deze interesse worden gewaardeerd. Wat als de school ook geïnteresseerd zou zijn in het leren dat de leerlingen buiten haar muren hebben ontwikkeld? Zou ze niet toestaan dat niet iedereen vertrouwen krijgt in zijn eigen leermiddelen? Iedereen is rijk aan kennis die ze een ander kunnen bijbrengen: dit is het basisidee van de ‘kennismarkt’. Deze tool is bedoeld om de vaardigheden van elke student te benadrukken om zo een marktplaats op te zetten waar studenten hun vaardigheden aanbieden en verzoeken indienen voor kennis die ze willen beheersen.

Dankzij de kennismarkt kunnen leraren begrijpen wat de kennisvragen van hun leerlingen zijn en lokale belanghebbenden proberen te vinden die dergelijke competenties kunnen bieden.

Activiteit 2. (3 uur)

Breng volgens de richtlijnen van de module een "kennismarkt" in uw klas tot stand. Je zult je leerlingen moeten vragen welke competenties ze willen verwerven/de competenties die ze kunnen delen, en kijken of een van deze competenties in de lokale gemeenschap kan worden aangepakt.