Skip to main content

Een verandering van het onderwijsparadigma

 


Door gebruik te maken van Open Scholing wordt het onderwijs verbonden met het echte leven. Het is geen abstract onderwerp, maar het wordt altijd geassocieerd met praktijkervaringen, praktijkvoorbeelden en leren door te doen. Dit betekent dat leraren door gebruik te maken van Open Schooling een verandering in het onderwijsparadigma doorvoeren. Leraren die open onderwijs benaderen, zullen inderdaad actief lesgeven, waarbij ze de intrinsieke motivatie van de leerlingen en hun passies stimuleren, zoals alle baanbrekende onderzoeken naar onderwijs suggereren.

Hier vindt u een reeks onderwijstechnieken die worden verbeterd wanneer leraren Open Schooling gebruiken:

A. Projectgebaseerd leren / Probleemgestuurd leren / Ervaringsleren

Hoewel leraren onderscheid zullen maken tussen project-, onderzoekend en probleemgestuurd leren, zijn de verschillen in werkelijkheid klein, vooral in vergelijking met meer overdrachtsvormen, op lezingen of werkbladen gebaseerde vormen van leren.

Leren begint met een probleem dat moet worden opgelost, en het probleem wordt zo gesteld dat kinderen nieuwe kennis moeten opdoen voordat ze het probleem kunnen oplossen. Grote projecten en interesses groeien uit vragen. Bij open onderwijs zijn leerlingen betrokken omdat ze werk doen dat betekenisvol is voor henzelf en hun families of gemeenschappen.

In plaats van naar een enkel correct antwoord te zoeken, interpreteren studenten het probleem, verzamelen ze de benodigde informatie, identificeren ze mogelijke oplossingen, evalueren ze opties en presenteren ze conclusies.

Deze benadering geniet van de mogelijkheid om verbindingen tussen volwassenen en volwassenen te maken, over disciplines heen te werken en in langere tijdsblokken.

B. Multidisciplinariteit/interdisciplinaire benadering

Multidisciplinair leren betekent het integreren van onderwijs in een alomvattende eenheid in plaats van het op te splitsen in ogenschijnlijk ongerelateerde delen. Het stelt in staat om tastbare correlaties tussen onderwerpen te zien in plaats van elk in een silo te bekijken.

C. Studentgericht leren

Studentgericht leren stelt de belangen van studenten voorop en erkent de stem van studenten als centraal in de leerervaring.
In een studentgerichte leerruimte kiezen studenten wat ze willen leren, hoe ze hun leertempo zullen volgen en hoe ze hun eigen leerproces zullen beoordelen.

Dit staat in contrast met traditioneel onderwijs, ook wel "leraargericht leren" genoemd, dat de leraar situeert als de voornamelijk "actieve" rol, terwijl studenten een meer "passieve", receptieve rol spelen.