Skip to main content

Over Open scholing

90' duur - ondersteuning: dia's

 

→ Over Open scholing

Uitgaande van het besef dat de huidige onderwijsmethoden en het traditionele schoolmodel niet voldoen aan de behoeften van een snel veranderende wereld, noch de vaardigheden brengen die nodig zijn om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan, probeert het Open School-concept de school te zien als een open ruimte, verbonden met de lokale gemeenschap rondom en met real-life contexten. Volgens dit begrip wordt een Open School gedefinieerd als een “open, nieuwsgierige, gastvrije, democratische omgeving die de ontwikkeling van innovatieve en creatieve projecten en educatieve activiteiten ondersteunt. Het is een omgeving die het proces voor het bedenken, beheren en bewaken van veranderingen in schoolomgevingen zal vergemakkelijken door een eenvoudige en flexibele te volgen structuur te bieden, zodat schoolleiders en leraren kunnen innoveren op een manier die geschikt is voor de lokale behoeften van de school. Het zal innovatieve manieren bieden om de wereld te verkennen: niet alleen om processen te automatiseren, maar ook om te inspireren, te engageren en te verbinden (Sotiriou & Cherouvis, 2020).

Open Schooling betekent dus het transformeren van de school van een gesloten omgeving naar een innovatief ecosysteem dat verweven is met de ontwikkeling van de gemeenschap rond de school en de territoriale actoren. Concreet worden scholen, in samenwerking met andere belanghebbenden, aangemoedigd om actoren van gemeenschapswelzijn te worden. Gezinnen worden aangemoedigd om echte partners te worden in het leven en de activiteiten op school. Professionals uit het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de bredere samenleving zijn actief betrokken bij het brengen van real-life projecten in de klas (EU Commission, 2015).

Bovendien kunnen scholen, als belangrijke infrastructuur en integraal onderdeel van het gemeenschapsweefsel, een diepgaande invloed hebben op het sociale, economische en fysieke karakter van een buurt.

 

→ Het pedagogisch kader

de ecologische systeemtheorie

Het idee van Open Schooling staat ongetwijfeld in het teken van Bronfenbrenner's Ecologische Systeemtheorie, die het kind/leerling conceptualiseert binnen een systeem van concentrische en permeabele omgevingen (Bronfenbrenner, 1992). Bronfenbrenner concludeerde dat alle vijf verschillende niveaus van de omgeving zouden moeten samenwerken in de ontwikkeling van het kind. Daarom, zoals Open Schooling uitlegt, mag de school nooit gescheiden worden van het gezin en de rest van de samenleving.

Democratisch onderwijs

Er is veel overeenkomst tussen het Open School-idee en de filosofie van democratisch onderwijs, die is verankerd op zelfgestuurde ontdekking, waar leren binnen of buiten het klaslokaal kan gebeuren, maar meestal worden ervaringen uit het echte leven aangemoedigd volgens de intrinsieke motivatie van studenten en hun belangen nastreven. Dit “komt het best tegemoet aan de behoeften van de leerling, de gemeenschap en de samenleving. Het doet dit door reflectieve individuen te ontwikkelen die samenwerkende probleemoplossers en creatieve, flexibele denkers zijn'' (EUDEC, 2020).

Hieronder vindt u enkele video's die uitleggen wat democratisch onderwijs is en de relatie met de externe en lokale wereld.