15' introductie: (Trainer) - (ondersteuning: dia's & video & web)
Beschrijving van de activiteit
→ IJsbreker: Identificeer je sterke punten (15 minuten)
De docent begint de introductie van de module door de deelnemers te vragen wat hun sterke punten zijn (bijv. organisatorische vaardigheden, communicatieve vaardigheden, etc.), interesses (bijv. financieel, communicatie, milieu etc.) en profiel. Deelnemers wordt vervolgens gevraagd om in kleine groepen te werken en te proberen vast te stellen hoe ze verantwoordelijkheden kunnen delen. De eerste brainstorming zal dan de volgende sessies informeren.
|
45' duur: (Trainer) - (ondersteuning: dia's & video & web)
→ Het projectteam
Een projectteam is een groep mensen die samenwerken of samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Om teams effectief te laten zijn, is het belangrijk dat teamleden worden gezien als individuen in termen van hun capaciteiten, hun voorkeuren, hun culturele normen en verwachtingen, evenals de sociale dynamiek tussen teamleden. Teams worden steeds internationaler, met individuen die verschillende vaardigheden en perspectieven inbrengen, en kunnen verspreid over landen en continenten aanwezig zijn. Nationale culturen zijn invloedrijk bij het vormgeven van gedrag bij projectmatig werken. De projectprofessional heeft de mogelijkheid om de resultaten te verbeteren door gebruik te maken van de diversiteit en inclusie van de beschikbare mensen.
→ De teamrollen
Een goede organisatie van het projectteam is een van de belangrijkste beperkingen voor het succes van een project. Als het project geen productief en goed georganiseerd team heeft, is de kans groter dat dit project vanaf het begin mislukt, omdat het team aanvankelijk niet in staat is het project op de juiste manier uit te voeren. Zonder de juiste organisatie van teamwerk zullen mensen die het team vormen er niet in slagen een aantal specifieke rollen te vervullen en een verscheidenheid aan groeps-/individuele verantwoordelijkheden uit te voeren. Daarom moet u bij het plannen van een nieuw project eerst zorgen voor de beste projectteamorganisatie door middel van teambuildingactiviteiten.
Elk team, ongeacht het projecttype, de grootte en de aard, heeft drie rollen (gedefinieerd als "conventioneel"). Deze rollen zijn:
-
Projectmanager : een teamleider is een persoon die leiding en begeleiding geeft aan het team en verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten van teamwerk.
-
Lid : een projectteamlid is een persoon die daadwerkelijk betrokken is bij het uitvoeren van toegewezen taken. Teamleden hebben rechtstreeks toegang tot het project en ontwikkelen actief de processen.
-
Bijdrager : een projectteammedewerker is een persoon of een organisatie die deelneemt aan teamwerk, maar niet daadwerkelijk betrokken is bij het uitvoeren van taken en het uitvoeren van projectteamverantwoordelijkheden. Bijdragers helpen het project te verbeteren door waardevolle suggesties, deskundig oordeel en overleg te geven. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de projectresultaten. Vaak hebben bijdragers van het projectteam een belang of zorg in het project, zodat ze een succesvolle afronding mogelijk maken.
Voor de reikwijdte van de OUTSIDE-methodiek hebben we 4 basisrollen gedefinieerd die elk OUTSIDE-groenproject zou moeten hebben:
-
Projectmanager : de persoon die verantwoordelijk is voor het coördineren van het team, het bewaken van de implementatie en de tijdlijn, het faciliteren van de workflow binnen het team, het harmoniseren van het besluitvormingsproces
-
Financieel verantwoordelijke : de persoon die verantwoordelijk is voor het leiden van het budgetontwerp, het bewaken van de uitgaven en het rapporteren ervan aan het team
-
Communicatiemedewerker : de persoon die verantwoordelijk is voor de communicatie met interne en externe belanghebbenden en verantwoordelijk is voor het overbrengen van de milieuwaarde van het project aan het publiek
-
Marketingspecialist : het lid dat verantwoordelijk is voor het definiëren van marketingtools, kanalen en strategieën om het project bij het publiek te promoten.
Hier is een kleine checklist met de belangrijkste taken voor het maken van een organigram voor een projectteam:
-
Maak een projectteamlijst . Eerst moet u alle mensen (en hun namen) opsommen die geacht worden deel uit te maken van uw projectteam. U kunt dit doen nadat u de sollicitatiegesprekken met kandidaten voor het team hebt afgerond.
-
Verdeel de basisrollen . Nu moet u nadenken over welke personen welke rollen zullen vervullen. Gebruik de resultaten van uw interviews om te beginnen met leiders en maak vervolgens een lijst van leden en bijdragers.
-
Identificeer aanvullende rollen . Analyseer uw project en definieer of u specifieke rollen nodig heeft (bijv. IT-specialist)
-
Verzamel het hele team . Gebruik uw teamlijst met de details over de rollen die aan uw mensen zijn toegewezen om het team samen te stellen. Dit betekent dat je het team formeel moet samenstellen.
-
Identificeer de belanghebbenden . Als uw team is gevormd, moet u nu de belanghebbenden of die mensen/organisaties identificeren die een direct belang hebben bij of worden beïnvloed door uw project. Zij zijn de sponsor en de klant. Merk op dat, hoewel de belanghebbenden geen deelnemers zijn aan het team, ze worden toegevoegd aan het organisatieplan van het projectteam omdat ze beslissingen van het team beïnvloeden.
-
Bouw de grafiek op . Gebruik ten slotte alle gegevens om de grafiek te maken en de relaties tussen het team en de belanghebbenden erop weer te geven. De relaties laten zien wie aan wie rapporteert en welk toezichtmechanisme wordt gebruikt voor het leiden van teamwerk.
Na het concept van projectteam en rollen te hebben geïntroduceerd, vraagt de trainer de teams om te gaan brainstormen over het delen van verantwoordelijkheden. In hoeverre komen de projectrollen overeen met de sterke punten en interesses die tijdens de ijsbrekeractiviteit zijn geïntroduceerd?
|
No Comments