Skip to main content

Avontuur

De natuur biedt ook de ervaring van avontuur voor iedereen; het leidt tot het overtreffen van zichzelf en het verkennen. Dit is vooral voor tieners van cruciaal belang. Door ervaring en vertrouwen zal iedereen stap voor stap zijn eigen grenzen overschrijden. In die tijd van hun leven zijn tieners geneigd zich naar buiten toe uit te breiden, op zoek te gaan naar betekenis en hun plaats in de wereld (vooral in de huidige ecologische, financiële en politieke context), autonoom denken te ontwikkelen, behoefte te hebben aan avontuur en ontdekking, hun creativiteit te uiten en met een bredere kring van mensen om te gaan, enz.

Tieners zijn zeer nieuwsgierig en staan open voor de buitenwereld. In deze periode van hun groei zoeken zij naar verbreding van hun kring van relaties. Het is belangrijk voor hen om een vriendengroep te hebben en nieuwe potentiële vrienden en verschillende soorten mensen te ontmoeten. Hun nieuwsgierigheid is gericht op een groter aantal mogelijke activiteiten, informatie, plaatsen, enz. Het is essentieel om dat spontane onderzoek te ondersteunen.

Het is ook de tijd waarin zij hun identiteit opbouwen, en ontdekken wat hun specifieke wensen en talenten zijn. De klassieke school die tieners dwingt om elke dag bijna dezelfde activiteiten te doen, brengt jonge volwassenen voort die niet hebben kunnen ontdekken, niet weten wat ze willen doen, en waarvan toch wordt verwacht dat ze weten welke studie, welke baan ze kiezen.

Buitenactiviteiten zijn op die leeftijd ook noodzakelijk voor het lichamelijk welzijn. Jongeren die aan sport, wandelen of andere fysieke activiteiten doen, komen minder in de verleiding om te veel tijd op schermen door te brengen, junkfood te eten, obesitas te hebben, drugs te proberen. In klassieke scholen worden de kracht en het enthousiasme van jongeren getemd door de verplichtingen van schoolroosters en sociale druk, waardoor de "verveelde tieners" ontstaan die we allemaal kennen (of zijn geweest).

Groepsactiviteiten, waarbij vaak tieners van andere scholen betrokken zijn, zijn voor hen zeer nuttig. In België« organiseren verenigingen zoals D'une Cîme à l'Autre ("Van de ene boomtop naar de andere") kampen en activiteiten zoals kanoën, wandelen, klimmen. Op de school De Boom der Mogelijkheden organiseren we dit soort activiteiten minstens één keer per maand. Groepsactiviteiten ontwikkelen natuurlijk communicatievaardigheden, zelfvertrouwen, binding met vrienden, en spelen in op de behoefte aan avontuur en ontdekking.