Skip to main content

Leren buiten... de doos : Vrij leren en het belang van nieuwsgierigheid en spel

Het kind, badend in een rijke en diverse omgeving, ontwikkelt op natuurlijke wijze wat nodig is om zich te ontwikkelen in de wereld waarin het leeft. Bij l'Arbre des Possibles kunnen kinderen: vrij spelen, alleen of met anderen; zich laten begeleiden door de persoon van hun keuze bij een activiteit die zij initiëren; een workshop volgen die wordt gegeven door een "gastheer". Het kind staat centraal in dit systeem. Hij staat centraal in zijn leerproces en is de "meester" ervan. Ze leren ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes, hun leren en de certificering en hun kennis van de verplichte vakken. Wanneer kinderen vrij spelen, beantwoorden zij aan hun natuurlijke golf van nieuwsgierigheid, enthousiasme en gezelligheid. "... We dachten dat spelen een secundaire activiteit was, we devalueerden het als een hobby, beperkt tot momenten van vrije tijd - tegenover het leren op de schaal van constitutieve waarden. We weten nu dat het natuurlijk geen toeval is dat de natuur ons heeft uitgerust met het vermogen om te spelen: het is het meest verrassende, het meest efficiënte, het meest geschikte en het gelukkigste ontwikkelingsmiddel. Wat doet het kind wanneer het alleen gelaten wordt? Hij speelt. En als we hem nooit zouden onderbreken, zou hij altijd spelen. Waarom heeft niemand zich afgevraagd wat er zou gebeuren met een kind dat zijn hele leven zou mogen spelen? "

"... Het proces is even eenvoudig als glashelder: enthousiasme werkt als een meststof. Waar we opgewonden raken, ontwikkelen onze hersenen zich snel en spontaan. De neurobiologie bewijst wat we allemaal uit ervaring weten: Enthousiasme is de sleutel. Hij geeft ons vleugels, bevrijdt ons van obstakels. In een staat van enthousiasme is niets meer onbereikbaar en gaat het leren "vanzelf". Als je naar kleine kinderen kijkt, zie je dat zij om de drie minuten een uitbarsting van enthousiasme ervaren. Bij volwassenen wordt zo'n uitbarsting gemiddeld slechts twee tot drie keer per jaar ervaren ... Waarom heeft niemand zich afgevraagd wat er zou gebeuren met een kind dat in zijn of haar levenseigen staat van enthousiasme werd achtergelaten? ", Andreas Stern, 2014.

Om zich te vernieuwen heeft het schoolsysteem inderdaad veel Openheid, Gemeenschap, Duurzaamheid nodig. Een goede leidraad voor deze evolutie is te vinden in de verlangens en het vrije denken van onze jongeren. En zij hebben al hun relaties om zich heen nodig om te ondersteunen.

In de volgende sessie zullen we enkele manieren voorstellen en samen nadenken over hoe we specifieke buitenactiviteiten in klassieke scholen kunnen implementeren, zoals bosdagen, avontuurlijke dagen, Vaardigheidsmarkten, enz. We zullen ook ingaan op mogelijke obstakels voor scholen die buitenactiviteiten willen invoeren.