Introduction
Indeling van de activiteiten Duur van de conferentie Diapresentatie: Verkenning van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) en groene bedrijfsstrategieën. (20 minuten) Activiteit 1: Teamwerk en interactie - deskresearch, casestudy en probleemidentificatie. (60 minuten) Resultaat: Groepsdiscussie, mondelinge presentatie en formatieve feedback. (30 minuten) Feedback: Formatieve feedback aan de groep, waarbij theorie en concepten worden gekoppeld aan een real-life scenario. (15 minuten) Debriefing: Vraag en antwoord sessie om leemtes te identificeren en aan te pakken (Q&A, quiz of case study). (20 minuten) Activiteit 3: Persoonlijke reflectie en optioneel huiswerk. (60 minuten) Evaluatie: Invullen van een trainingsevaluatieformulier. (5 minuten) Totale duur van de sessie: 3 uur 30 minuten - (2 uur 30 minuten sessie + 1 uur huiswerk) |
Duration |
Onderwerp: Verkenning van bedrijfsstrategieën, duurzaamheid en de SDG's. De docent introduceert kort de module, sessies en activiteiten. De docent deelt het benodigde lesmateriaal uit en geeft duidelijk aan waar leermiddelen en andere OER te vinden zijn. De docent introduceert kort de onderwerpen aan de hand van dia's en stimuleert discussie en interactie. De docent organiseert een quiz aan het eind om kennis te consolideren en lacunes op te vullen. De docent faciliteert groepsactiviteiten en het feedbackproces. Achtergrondinformatie: Volgens Lindner (2018) zijn ondernemers degenen die de markt mobiliseren en de sociaal-economische dynamiek stimuleren door gebruik te maken van innovatieve ideeën, producten en diensten. Daarom hebben de markt en de samenleving behoefte aan mensen met ondernemersvaardigheden.
HetUTSIDE-project voorziet in de integratie van onderwijs in ondernemerschap en de ontwikkeling van vaardigheden in de vroege stadia van de groene bedrijfsstrategie. Hierbij worden ondernemerschapsactiviteiten en workshops ontworpen om de deelnemers te oriënteren op een duurzame ondernemersmentaliteit. Voor OUTSIDE zijn groene ondernemers waardegerichte mensen die bereid zijn deel te nemen aan gesprekken over een groene en duurzame toekomst. Het zijn mensen die het huidige discours willen veranderen en het groene denken willen integreren in de huidige markteconomie.
Voor een groene bedrijfsstrategie moeten de actoren (gekwalificeerde ondernemers) dus maatschappelijk verantwoord handelen, zich bewust zijn van trends in de milieuproblematiek en de marktkrachten begrijpen die deze beïnvloeden en hoe zij deze naar een duurzame toekomst kunnen vormen.
Met duurzaamheid verwijst OUTSIDE naar het Brundtland-rapport van de Verenigde Naties: "Our Common Future" (1987), waarin de term als volgt wordt gedefinieerd: "Voldoen aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen". Door duurzaam ondernemerschap in deze module te integreren, krijgen de deelnemers de kans om gedragingen, eigenschappen en vaardigheden te ontwikkelen die zullen helpen om een waardevoorstel te ontwikkelen dat groen denken centraal stelt in de bedrijfsstrategie.
In zekere zin moet deze module de deelnemers in staat stellen meer zelfvertrouwen te krijgen bij het verwerven en ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Ze worden zelfbewuster, gemotiveerder en vastberadener om milieuproblemen te vinden en op te lossen die kunnen worden omgezet in een echt bedrijfsidee.
De deelnemers zullen deze module lonend vinden omdat zij zichzelf beginnen te zien als beïnvloeders die levensvatbare, milieuvriendelijke bedrijfsvoorstellen kunnen ontwikkelen. Dit is de eigenlijke missie van OUTSIDE: deelnemers helpen innovatieve vaardigheden te verwerven in het creëren van ondernemingsprojecten gebaseerd op duurzame ontwikkeling.
De docent moet bereid zijn om de definitie van een onderneming te bespreken die, volgens Enterprise and Entrepreneurship Education: Guidance for UK Higher Education Providers - January 2018, wordt gedefinieerd als "het genereren en toepassen van ideeën, die in de loop van een project of onderneming in praktische situaties worden geplaatst".
De docent moet ook de aandacht vestigen op het verschil tussen sociaal ondernemerschap, dat gericht is op het oplossen van sociale of culturele problemen, groen ondernemerschap, dat een positieve impact wil hebben op de natuurlijke omgeving, digitaal ondernemerschap, een manier om producten en diensten digitaal te transformeren, en intrapreneurship, dat vraagt om de toepassing van ondernemend gedrag, eigenschappen en vaardigheden binnen een bestaande micro-organisatie.
|
No Comments