Introduction
Verdeling van de activiteiten |
Duur |
Slide Presentatie: Ontwikkelen en gebruiken van een VPC en een groene BMC |
(35 minuten) |
Activiteit 1: Bekijken, bespreken en invullen van een VPC template gebaseerd op Sessie 2 |
(60 minuten, inclusief pauzes) |
Activiteit 2: bekijken, bespreken en invullen van een BMC sjabloon gebaseerd op Sessie 2 |
(60 minuten, inclusief pauzes) |
Feedforward: Formatieve feedback aan de groep, koppeling van theorie en concepten aan een reëel scenario |
(30 minuten) |
Debriefing: Vraag en antwoord sessie om hiaten in het leerproces te identificeren en aan te pakken (vraag en antwoord, quiz of casus) |
(20 minuten) |
Activiteit 3: Persoonlijke reflectie en optioneel huiswerk. |
(60 minuten) |
Beoordeling: Invullen van een evaluatieformulier voor de training |
(5 minuten) |
Totale duur van de sessie: 4 uur 30 minuten - (3 uur 30 minuten sessie + 1 uur huiswerk) |
Onderwerp: Ontwikkeling van een groen bedrijfsmodel en waardepropositie > De trainer leidt de sessies en activiteiten kort in. > De trainer deelt het benodigde lesmateriaal uit en geeft duidelijk aan waar leermiddelen en andere OER te vinden zijn.
Waar mogelijk wordt de trainer aangemoedigd om de groep voor activiteit 3 in vier nieuwe teams te verdelen. Op die manier creëren de deelnemers nieuwe synergieën en samenwerking binnen het team.
Algemene informatie: Terwijl sessie 1 gericht is op ideeënvorming en het in kaart brengen van de omgeving om deelnemers te helpen de context te begrijpen waarin ze een verandering willen doorvoeren, daagt sessie 2 de deelnemers uit om buiten de gebaande paden te denken en met innovatieve ideeën, opties en mogelijkheden te komen die op een duurzame manier waarde creëren voor de klant. Sessie 3 neemt de deelnemers mee naar een gezamenlijke ruimte waar ze voortbouwen op hun eerdere kennis en een groen bedrijfsmodel ontwikkelen dat duurzame ethische waarden in het bedrijf integreert. De trainer moet ernaar streven dit een projectgebaseerde en zeer interactieve sessie te maken, met de mogelijkheid om echte gebruikers of de lokale gemeenschap erbij te betrekken.
Om het waardevoorstel (resultaat van sessie 2) in een groen bedrijfsmodel te integreren, is het belangrijk dat de deelnemers de onderdelen van het model begrijpen. Het is tijdens deze sessie dat de waardepropositie wordt geïntegreerd in het bedrijfsmodel. De trainer moet daarom deze aspecten tijdens de sessie behandelen: 1. Klantsegmenten zijn de groepen mensen en/of organisaties die een bedrijf of organisatie wil bereiken en waarde wil creëren met een specifieke waardepropositie. 2. Waardeproposities zijn gebaseerd op een set producten en diensten die waarde creëren voor een klantsegment. 3. Kanalen beschrijven hoe een waardepropositie wordt gecommuniceerd en geleverd aan een klantsegment via communicatie-, distributie- en verkoopkanalen. 4. Klantrelaties beschrijven het type relatie dat met elk klantsegment wordt opgebouwd en onderhouden en leggen uit hoe klanten worden verworven en behouden. 5. Inkomstenstromen vloeien voort uit een waardepropositie die met succes aan een klantsegment wordt geleverd. Het is hoe een organisatie waarde vastlegt met een prijs die klanten bereid zijn te betalen. 6. Key resources zijn de belangrijkste activa die nodig zijn om de hierboven beschreven elementen aan te bieden en te leveren. 7. Sleutelactiviteiten zijn de belangrijkste activiteiten die een organisatie nodig heeft om goed te presteren. 8. Sleutelpartnerschappen zijn het netwerk van leveranciers en partners die externe middelen en activiteiten leveren. 9. De kostenstructuur beschrijft alle kosten die worden gemaakt bij het runnen van het bedrijfsmodel. 10. De Profit wordt berekend door het totaal van alle kosten in de kostenstructuur af te trekken van het totaal van alle inkomstenstromen.
Slideshow: Het ontwikkelen van een Value Proposition Framework (VFP) en Green Business Model Framework (GBM) (35 minuten): 1. De docent presenteert een korte diavoorstelling over de Europese Green Deal, het VPC en het GBM: > Koppelt de resultaten van eerdere sessies aan deze. > Laat zien hoe de resultaten van ideevorming passen in deze fase van waardevoorstelontwikkeling. > Laat zien dat groen strategisch denken geïntegreerd is in het hele proces. > Vestigt de aandacht van de deelnemers op het doel van elke VPC en een GCP. > Koppelt de in sessie 2 geïdentificeerde waardepropositie (VP) aan de noodzakelijke SDG's. > Onderzoekt het directe verband tussen probleemstelling en het uitlokken van oplossingen. 2. De docent organiseert aan het eind van de sessie een quiz om kennis te consolideren en lacunes op te vullen.
|
No Comments