Skip to main content

Introduction

Opsplitsing van de activiteiten

Duur

Diapresentatie: Ideeëngeneratie en strategisch denken

(35 minuten)

Activiteit 1: Oefening voor het genereren van groene ideeën

(60 minuten, inclusief pauzes)

Activiteit 2: Analyse van opties en selectie van ideeën


(30 minuten)

Activiteit 3: Mondelinge presentatie van ideeën door het team


(30 minuten)

Feedback: Formatieve feedback aan de groep, waarbij theorie en concepten worden gekoppeld aan een reëel scenario.
(30 minuten)
Debriefing: Vraag en antwoord sessie om leemtes te identificeren en aan te pakken (vraag en antwoord, quiz of casus) en wat te doen.
(20 minuten)
Activiteit 4: Persoonlijke reflectie en optioneel huiswerk. (60 minuten)
Evaluatie: Invullen van een trainingsevaluatieformulier (5 minuten)

Totale duur van de sessie: 3 uur 30 minuten - (2 uur 30 minuten sessie + 1 uur huiswerk)

 


  1. Onderwerp: Groene ideeën en mogelijkheden genereren.

    > De trainer leidt de sessies en activiteiten kort in.

    > Trainer deelt het benodigde lesmateriaal uit en maakt duidelijk waar de leermiddelen en andere OER te vinden zijn.


    Opmerking: Deze sessie leunt sterk op de resultaten van sessie 1 als uitgangspunt en ingang voor deze sessie. De lessen uit de vorige sessie moeten in deze sessie worden gebruikt.

    Waar mogelijk wordt de trainer aangemoedigd de groep voor activiteit 2 in vier teams te verdelen. Op die manier gebruikt elk team één methode voor het genereren van ideeën en kunnen deze methoden aan het eind van de sessie in een open discussie als groep worden bekritiseerd en geanalyseerd.

    Achtergrondinformatie: Thinking outside the box is een van de fasen van het OUTSIDE-kader, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om op een onconventionele manier naar de wereld om hen heen te kijken, alternatieven af te wegen en afwijkende standpunten te verwelkomen om nieuwe ideeën te genereren. De deelnemers worden aangemoedigd de norm in twijfel te trekken en zich niet alleen op het voor de hand liggende te richten. Daartoe worden de deelnemers tijdens de sessie "Groene ideeën en kansen genereren" opgeroepen om "kritische denkers" te worden en rationeel te kunnen argumenteren, ideeën in een logische vorm te presenteren en gefundeerde conclusies te trekken.

    Wat de term "kritisch denken" betreft, gebruikt deze sessie de definitie van Angelo (1995), die stelt dat het gaat om "de doelbewuste toepassing van rationele en hogere-orde denkvaardigheden zoals analyse, synthese, probleemherkenning en -oplossing, gevolgtrekking en evaluatie". T.A. Angelo (1995). "Classroom assessment for critical thinking". Teaching of Psychology, 22(1), p.6).

    In de brainstormoefening worden de deelnemers dus aangemoedigd om: een milieukwestie te onderzoeken; het bewijs voor en tegen de kwestie af te wegen; het bewijs te testen door kruisverhoor, vergelijking en contrast; alternatieve perspectieven te overwegen en tradities in vraag te stellen; en tot een geïnformeerde mening te komen, gebaseerd op bewijs, alvorens conclusies te trekken.

    De essentie van de sessie is de deelnemers in teams te laten werken om 'groupthink' te genereren, waarbij de teamleden zich inzetten voor hetzelfde probleemoplossende doel en elkaars creatieve vermogens en talenten aanmoedigen. Het resultaat van de sessie moet de deelnemers opties geven die verder kunnen worden geanalyseerd tot de gekozen waardepropositie.

    Onder waardepropositie verstaat deze module het geheel van producten en diensten die waarde creëren voor een specifiek klantsegment, waardoor klanten zich aan de verplichting verbinden. Voor de klant voegt de aangeboden propositie waarde toe, lost een probleem op of voorziet in een behoefte voor dat specifieke segment -- Deze definitie van waardepropositie is aangepast uit "Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers", Osterwalder, A, & Pigneur, Y 2010, John Wiley & Sons, Incorporated, Chichester. Beschikbaar bij : ProQuest Ebook Central.

    Diapresentatie: Ideeëngeneratie en strategisch denken (35 minuten):

    1. Verkenning van groene groei, de circulaire economie en ideevorming.

    2. Stimuleert discussie, waarbij de uitkomsten van sessie 1 en de groene economie worden afgewogen.

    3. Onderzoekt de voor- en nadelen van de brainstormtools en de ideeëngeneratietafel.

    4. De trainer organiseert een quiz-sessie om de kennis te consolideren en aan het eind lacunes op te vullen.